استئوپروز 4

در زیر به توضیح کلی چند فاکتور غذایی پیشگیری کننده می پردازیم:

کلسیم : این ماده یکی از مواد معدنی مورد نیاز برای انجام چندین عمل حیاتی در بدن می باشد ، مانند کمک به عملکرد منظم و صحیح قلب ، سیستم عصبی ، انعقاد خون و هم چنین حفظ استحکام استخوان ها و دندان ها. متاسفانه اکثر مردم به میزان مورد نیاز از منابع کلسیم در روز استفاده نمی کنند ، این امر بدن را وادار می سازد تا از ذخایر کلسیم بدن برای انجام اعمال حیاتی خود استفاده کند ، و رفته رفته بدن از این ذخایر تهی گردیده  و منجر به پوکی استخوان می گردد. در نتیجه استفاده ی مکفی از منابع کلسیم به منظور جلوگیری از این روند مخرب توصیه می گردد. منابع غذایی کلسیم به شرح زیر است:

•      مواد لبنی: مانند شیر ، ماست ، پنیر ، دوغ۱

•     سبزیجات برگ دار (سبز تیره) : مانند کلم بروکلی ، کلم پیچ  و انواع خانواده ی کلم

•      آبزیان: مانند ماهی قزل آلا و ساردین

•      آجیل: مانند  انواع بادام ها ، انجیر خشک

مواد غذایی غنی شده با کلسیم : مانند غلات ، انواع آبمیوه ها و نوشیدنی ها ، نان های غنی شده با کلسیم  ۲

بعد از پرداختن به منابع غذایی کلسیم ، لازم است تداخلات غذایی با این ماده ی مغذی نیز ذکر شود تا با اجتناب از همراه کردن این غذاها با منابع کلسیم ، جذب آن در بدن افزایش یابد:

•      اسید فیتیک: ماده ای که در خمیر نان ( خمیری که کامل عمل آوری نشده باشد) و دانه ها ، حبوبات و غلات خام یافت می شود.

•      اسید اگزالیک: این ماده در برگ های اسفناج بافت شده و در نتیجه مانع جذب کلسیم موجود در آن می گردد.

•       سدیم : مقادیر بالای سدیم با نگه داشت کلسیم تداخل دارد به این معنی که هر قدر مقدار دریافتی سدیم بالاتر باشد ، نیاز بدن به کلسیم افزایش می یابد .۳

یک فرد طبیعی می تواند با داشتن یک رژیم متعادل ، متناسب و متنوع نیاز های بدن خود را به کلسیم تامین نماید . یک فرد عادی با شرایط طبیعی نیازی به مکمل کلسیم ندارد مگر با تشخیص و زیر نظر پزشک و متخصص تغذیه .

نکته : بدن انسان در هر وعده نمی تواند بیشتر از 500 میلی گرم از کلسیم( هر لیوان شیر حاوی 300 میلی گرم کلسیم است۴) دریافتی را جذب کند ، در نتیجه باید سعی شود مواد غذایی حاوی کلسیم و یا مکمل آن به صورت منقطع دریافت شود.

ویتامین D :این ماده یک ویتامین محلول در چربی است که می توان آن را از منابع غذایی و هم چنین قرار گرفتن در برابر خورشید تامین نمود. این ویتامین برای جذب کلسیم در بدن ضروری است در نتیجه دریافت کافی آن اهمیتی برابر دریافت کافی کلسم دارد. منابع ویتامین D به شرح زیر است:

•      اشعه ی ماورای بنفش خورشید: این منبع بی شک یکی از بهترین منابع ویتامین D است . قرار گرفتن در معرض نور مستقیم(بدون پوشش و کرم  ضد آفتاب ) آفتاب به مدت 10 الی 15 دقیقه ، 2بار در هفته برای ساخته شدن ویتامین D در بدن کافی است. اما عواملی بر جذب نور آفتاب موثرند این عوامل شامل رنگ پوست ( سیاه پوستان نور آفتاب را کمتر جذب می کنند۵)  ، فصل ، ارتفاع جغرافیایی ، ساعتی از روز که فرد در معرض نور قرار می گیرد و وجود ابر یا مه در آسمان  می شود.

•       شیر های غنی شده

•       آبزیان: ماهی تن ، ساردین ، ماهی خال مخالی

•       زرده ی تخم مرغ

پروتئین:یکی دیگر از مواد مورد نیاز برای داشتن یک رژیم متناسب پروتئین است . پروتئین در انواع گوشت ها ، ماکیان ، آبزیان ، تخم مرغ ،  مواد لبنی و حبوبات یافت می شود.

فسفر: این ماده ی معدنی به ساخت اسخوان های محکم در زمان رشد کمک می کند. مواد غذایی حاوی فسفر به شرح زیر است:

  • مواد لبنی: ماست ، شیر ، دوغ
  • گوشت
  • غلات
  • تخم مرغ
  • آجیل
  • ماهی

 

"پی نوشت مترجم:

  1. دوغ به جای پنیر محلی غنی شده جایگزین شده است.
  2. در صورت عدم وجود این موارد در سطح کشور می توان هر کدام از item ها را حذف کرد.
  3. اعتبار مطلب بررسی شود.
  4. این بخش برای سهولت خواننده توسط مترجم به متن اضافه شده است.
  5.  این بخش برای سهولت خواننده توسط مترجم به متن اضافه شده است."

 

منبع :

http://www.medicinnet.com

مترجم و گردآورنده : زهره ثابت

/ 4 نظر / 21 بازدید
کدبانوی دیجیتالی

سلام با اجازتون لینکتون کردم شما هم اگه مایلید یه سری به ما بزنین اگه دوست داشتین منو لینک بدین[گل]

کدبانوی دیجیتالی

. . . .. . . . . .*** . . * . . ***** . . . . . . . . . . .** . . **. . . . .* . . . . . . . . . . ***.*. . *. . . . .* . . . . . . . . . .****. . . .** . . . ****** . . . . . . . . . ***** . . . . . .**.*. . . . . ** . . . . . . . . .*****. . . . . **. . . . . . *.** . . . . . . . .*****. . . . . .*. . . . . . * . . . . . . . .******. . . . .*. . . . . * . . . . . . . .******* . . .*. . . . .* . . . . . . . . .*********. . . . . * . . . . . . . . . .******* . ***